HAVYARIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

heading_title

HAVYARIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?


İçerdiği vitaminlerle, besleyici ve geliştirici özellikleriyle, bağışıklık güçlendirmesiyle ve doğal protein deposu olmasıyla öne çıkan havyarı bilmeyen yoktur. Ülkemizde daha çok kullanılan adıyla, balık yumurtası… Peki nedir bu balık yumurtası, faydaları ve zararları nelerdir, hangi renkleri tercih etmek gerekir, hangi ürünlerle birlikte ve hangi öğünlerde kullanmak gerekir? İşte bu ve benzeri soruları inceledik, cevaplarını bu yazıda verdik. İştah kabartan havyarın faydalarını ve kullanım alanlarını öğrendikten sonra muhtemelen hemen siz de yemek isteyeceksiniz. İşte bu sebeple bir de havyar nasıl yenilir, sorusuna cevap olacak pratik bir havyar tarifi hazırladık. Şimdiden iyi okumalar ve hatta afiyet olsun.



1- HAVYARIN HİKAYESİ



Havyar, çeşitli balık türlerinin yumurtalarından elde edilen bir yiyecektir. Tıpkı tavuk yumurtası gibi hiçbir işlemden geçmeden evlerimize kadar gelir. Özellikle Hazar Denizi civarından çıkarılan mersin balıkları en kaliteli havyarların üretimini sağlar. Hazar denizinden çıkarılan üç tür mersin balığı mevcuttur. Bunlar Beluga, Asietra ve Sevruga olarak adlandırılır. Bu her üç tür mersin balığı da dünyadaki en kaliteli havyarların üretiminde kullanılmaktadır. 


Krallara, Sultanlara, Paşalara Yakışan Lezzet: Havyar


Havyar yüzyıllardan bu yana kralların, düklerin, kontların, konteslerin yiyeceği olarak tanımlanmıştır. Genellikle saraylarda, şatolarda ve aristokrat kimselerin sofralarının vazgeçilmezi olmuştur. Bu yiyeceğin Osmanlı saray mutfağı kültüründe de bolca yer aldığı bilinmektedir. Bilinen birçok paşa, vezir ve padişahın sıklıkla havyar tükettiği kaynaklarda yer almaktadır. Geleneğimizde de güç, kuvvet, besin değeri ve keyif için tüketilen havyarı bugün farklı zamanlarda, farklı şekillerde tüketebiliyoruz. Öyleyse havyarın nasıl yenildiğine bir göz atalım.


Havyar Nasıl Yenir


Geleneğimizde kahvaltılarda tüketilen havyar, salata şeklinde de hazırlanabilmektedir ve artık sadece kahvaltıda değil, günün her saati adeta bir atıştırmalık gibi tüketilmektedir. Havyarı sade veya kremalarla; salatayla veya yemeklerle, tavuk yumurtası veya limonla, soğanla ve başka birçok ürünle birlikte tüketmek mümkün. Bu noktada tek uyarmamız gereken kısım, havyarın bir balık yumurtası olduğunu unutmamanız ve paketli halde veya kavanozda aldıysanız, ağzını açtıktan sonra iki, üç gün içinde muhakkak bitirmeniz gerektiği… 


Havyarın çıkış noktasını, kalitesini, yenmesi gereken vakitleri anlattık, şimdi sırada en önemli konulardan biri olan ve hatta bu yazıyı hazırlama sebebimiz olan havyarın faydaları var.



2- HAVYARIN FAYDALARI NELERDİR


Balık yumurtası olmasından kaynaklı olarak havyarın en öne çıkan faydası, ciddi bir doğal protein deposu olmasıdır. Bununla birlikte içerdiği b12 vitamini sayesinde hafızayı ve beyni güçlendiriyor, özellikle unutma problemi olan kişilerin bu sorunlarını ortadan kaldırıyor. Tabii ki bütün bunları anlatırken, havyarın tam bir yaşlanma karşıtı olduğunu, kelimenin gerçek anlamıyla gençlik iksiri olduğunu da vurgulamadan geçmek istemeyiz. Hatta havyar, bugün kozmetikte birçok marka ve firma tarafından cilt kırışıklıklarını giderici ürün içerikleri içersinde sıkça kullanılmakta ve vurgulanmaktadır.


Aramızda Kalsın Ama Havyar Tam Bir Afrodizyak Bombası


Havyardan ve havyarın faydalarından bahsetmişken, afrodizyak etkisinden bahsetmemek olmaz. Çünkü bugün birçok kaynaktan kanıtlandığı ve doğrulandığı üzere, havyar cinsel gücü ve arzuyu artırmaya yarayan doğal ürünler listesinde başa oynuyor. Hatta size şu kadar söylemiş olalım, zengin yiyeceği olarak görülen havyarı sadece bu sebeple, yalnızca bu amaçla kullanan ciddi bir çoğunluk mevcut. Çünkü havyar tamamen doğal ve böyle bir faydasının da olması, kuşkusuz herkesi cezbediyor. Tabii bunun dışında halsizlik ve enerjisizlik gibi sorunlara anında ve hızlı bir çözüm sunduğunu da söylemeden geçmek olmaz. Havyarın çok tüketilmediği sürece bilinen bir zararı bulunmadığını da eklemiş olalım.


Şimdi gelelim havyarın türlerine… Acaba hangi havyarı tüketmeli, hangi mevsimde ve hangi renkteki havyarlar daha iyidir? Birlikte inceleyelim.



3- PEKİ HANGİ HAVYAR


Havyarın siyah ve kırmızı olmak üzere iki ana çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında siyahın açık renkli olup griye çalanları ve kırmızının koyu renkli olup kahve tonlarına benzeyenleri de mevcuttur.


Siyah havyar dişi mersin balığından, kırmızı havyar ise somon balığından elde edilmektedir. Siyah havyar daha az bulunan bir tür olduğu için daha pahalıdır. Aynı zamanda besin değeri açısından da ufak pozitif farklılıkları mevcuttur ama rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki, her ikisi de fazlaca besleyici, onarıcı, güçlendirici ve günlük performansınızı artırmada oldukça başarılılardır.


Şimdi de ufak bir tarifle bu açıklayıcı yazımızı bitirelim.



Havyar Nasıl Yenir İşte Basit Bir Tarif


İnternette havyar için birçok tarif bulabilirsiniz ama biz sizin için usta şef Aras Matias Balcıoğlu tüyosuyla pratik ve enfes bir artisan havyar tarifi hazırladık. Bu orijinal tarifle hem evde bulunan malzemelerle damaklarınıza bayram ettirecek, hem de görenleri ve tadanları hayretler içinde bırakacaksınız. 


Hazırsanız başlayalım, şimdiden afiyet olsun.


Tarif: …