SOMON BALIĞININ FAYDALARI

heading_title

SOMON BALIĞININ FAYDALARI


Somon balığı faydaları ve lezzeti ile her yaş grubunun en az haftada 1 kez keyifle tükettiği bir balık. Özellikle Omega 3 yağ asitlerini alabileceğimiz güçlü bir besin olması nedeniyle öne çıkan somon balığı, kalp sağlığından soğuk algınlığına kadar pek çok sağlık sorunu önleyici ve destekleyici bir etkiye sahip.


Farklı türleri ve farklı pişirme yöntemleri ile soframızı zenginleştiren somon balığı hakkında merak edilen bir çok konu mevcut. Fırında somon tarifleri, füme somon tarifleri, Norveç somonu, Karadeniz somonu gibi pek çok konuda bilgi sahibi olmak istediğimiz somon balığı hem sıcak hem de soğuk şekilde menülere dahil edebileceğimiz çok değerli bir balık.


Biz sofralarımızı lezzetli somon balığı ile zenginleştirirken bu balığın sağlığımıza kattığı faydaları sizler için bu yazımızda topladık. İşte başlıyoruz!


Somon Balığı Güçlü Bir Omega 3 Kaynağı


Omega 3 vücudumuz tarafından doğal olarak üretilmediği için dışarıdan almak zorunda olduğumuz yağ asitlerindendir. Vücudun Omega 3 ihtiyacı anne karnındayken başlar ve ömür boyu sürer.

Yazımızın girişinde de değindiğimiz gibi somon balığı çok değerli yağ asitlerinden olan Omega 3 için kaliteli bir kaynak. Somon balığı içerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığımızı korur ve enflomasyon riskimizi azaltır. Göz sağlığı, demans (bunama), daha güçlü bir kemik yapısı, hafıza gibi alanlarda olumlu etkileri bulunur. Özellikte hamilelikteki somon tüketimi bebeğin beyin ve göz gelişimine olumlu etki sağlar ve erken doğum riskini azaltmaya yardımcı olur. Fakat hamilelerde somon tüketim miktarı civa sebebiyle doktor tavsiyesi ile belirlenmelidir.


Gelişme Çağında Mutlaka Tüketilmeli


Somon balığı protein açısından da zengin bir besin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda içerdiği protein sebebiyle kas gelişimine olumlu katkıları olduğu unutulmamalı. Aynı zamanda beyin gelişimi ve göz sağlığı için faydalı, enerji üretimine yardımcı, hafıza ve dikkatle ilgili olumlu etkileri mevcut.


Kanser Riskini Düşürmeye Yardımcı


Sağlıklı beslenme alışkanlığı içerisinde düzenli somon tüketimi bir çok farklı kanser türü için riski azaltmaya yardımcı oluyor. Özellikle kalın bağırsak kanseri (kolorektal kanser), mide kanseri ve pankreas kanseri üzerindeki koruyu etkisi konuşulan somon balığı yemek borusunu da koruyor.


Ayrıca yapılan araştırmalarda yine düzenli tüketimle meme kanseri, lenfoma, lösemi gibi türler için de riski azalttığı yönünde söylemler mevcut.


Kilo Vermeye Yardımcı


Düşük kalorisi düşük olan somon balığının aynı zamanda içeriğindeki yağlar ve protein ile besin değeri yüksektir. 100 gr somonda ortalama 200 kalori olduğunu düşünürsek kilo vermede en büyük yardımcılarınızdan biri olabilir. 

Diyet döneminde kalorisi düşük ama besin değeri yüksek ve tok tutacak yiyecekler seçmenin önemi yadsınamaz. 


Somon Balığının İçerdiği Vitaminler


Somon balığı düşük kalorisinin yanında Omega 3 yağ asitleri, protein, demir, fosfor, potasyum, magnezyum, B6, B12, A, C ve D vitamini içerir. Bu vitamin, mineral ve yağ asitlerinin faydaları ise saymakla bitmiyor:


Omega 3 Yağ Asidinin Faydaları: 


Kalp sağlığını korur,

Beyin gelişimine yardımcıdır,

Göz sağlığını korur,

Kanser riskini azaltır,

Bağışıklığı güçlendirir,

İnsülin seviyesini dengeler,

Kolestrolü düşürür,

Tok tutar ve yağ yakımını kolaylaştırır,

Trigliseridi düşürür.


Proteinin Faydaları:


Kasları güçlendirir,

Kemikleri ve kas kütlesini korur,

Tok tutar ve yeme isteğini azaltır,

Kalori yakımını hızlandırır,

Metabolizmayı hızlandırır,

Kötü kolestrolü düşürür, 

Yüksek tansiyonu düşürür,

Enerji verir.


Demir Mineralinin Faydaları:


Hemoglobini artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır,

Zihinsel gelişimi artırır,

Saç, cilt ve tırnakların gücünü artırır,

Bağışıklık sistemini güçlendirir,

Kaslara ihtiyacı olan oksijeni taşıyarak kas gücünü artırır,

Sağlıklı bir uykuya yardımcı olur.


Fosfor Mineralinin Faydaları:


Kemik ve diş sağlığını destekler,

Zihinsel gelişim ve zihinsel sağlık üzerinde etkilidir,

Sindirim sisteminin sağlığını destekler,

Vücudun Ph dengesini sağlar,

Hormon dengesine yardımcı olur,

Hücre onarımını sağlar.


Potasyumun Faydaları:


Hipertansiyonu önlemeye yardımcıdır,

Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır,

İnme ve osteoporozu önler,

Ödem, böbrek taşı oluşumu ve selüliti önler.


Magnezyumun Faydaları:


Besinleri enerjiye dönüştürür,

Protein oluşumu gerçekleştirir,

Kas sağlığı ve işlevine destek olur,

Sinir sistemini düzenler,

İnsülini seviyesini düşürür,

Zihinsel sağlığı destekler.


B6 Vitamininin Faydaları:


Bağışıklık sistemini güçlendirir,

Böbrek sağlığına katkıda bulunur,

Yağ yakımını hızlandırır,

Enerji oluşumuna katkı sağlar,

Uykusuzluk, stres, gerginlik gibi konuları önlemeye yardımcıdır.


B12 Vitamininin Faydaları:


Cilt yenilenmesi ve cilt sağlığına katkıda bulunur,

Kalp sağlığını korur,

Hipertansiyon ve felç riskini azaltır,

Sinir hücreleri üzerinde onarıcı etkisi vardır,

Kanser riskini azaltır,

Karbonhidratları enerjiye çevirir, yağ oranını azaltmaya yardımcı olur.


A Vitaminin Faydaları:


Bağışıklık sistemini güçlendirir,

Göz sağlığını korur,

Kemik sağlığını korur,

Hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesine yardımcı olur.


C Vitaminin Faydaları:


Bağışıklığı artırır,

Kan basıncını düşürür,

Ürik asit seviyesini düşürür,

Demir eksikliğini önler,

Cilt sağlığını destekler,

Kolajen oluşumunu destekler,

Diş ve kemik sağlığını korur,

Demans riskini azaltır.


D Vitaminin Faydaları:


Bağışıklığı artırır,

Kalp sağlığını korur,

Kronik yorgunluk, depresyon gibi hastalıklara karşı korur,

Kemik ve kas sağlığını korur,

Solunum yolu hastalıklarına karşı korur,

İnsülini düzenler,

Kanser riskini azaltır,

Hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesine yardımcı olur,

Demans riskini azaltır,

Cilt hastalıklarının tedavisini destekler.


Tüm detaylarıyla somon balığı faydalarından bahsetmişken usta şef Aras Matias Balcıoğlu’ndan sağlıklı bir tarif vermeden yazımızı bitirmeyelim…


Şimdiden afiyet olsun!


Tarif: